Johan har en syster som bloggar om sådant som jag tycker är väldigt intressant; om mat, och då framförallt hemlagat och ekologiskt (helst egenodlat). Dessutom har hon börjat med en utmaning för vem som helst att vara med i. Utmaningen gå ut på att lära sig mer om de, i detta fallet två, grönsakerna/rotfrukterna som är "månadens utmaning" samt att hitta nya användningsområden. Att våga "ta ut svängarna lite", som hon uttrycker sig, så att man helt enkelt hittar nya smakkombinationer. Allt för att det ska bli mer spännande för alla att laga säsongsmat. Det skulle vara kul om någon mer vågar vara med!
Igår gjorde jag själv något som jag länge velat göra själv, nämligen blomkålspuré. Det är inget nytänk för fem öre, men det är något jag aldrig gjort själv! I detta fall gjorde jag det tillsammans med stekt kassler och stekta champinjoner med lite persilja och en sallad, men jag skulle kunna tänka mig att purén skulle passa utmärkt med en hint av tryffel i till en härlig oxfilé.
Blomkålspuré
1 blomkålshuvud
3 sharlottenlökar
½ burk créme fraiche
smör
salt
malen vitpeppar
svartpeppar
Skär blomkålen och sharlottenlöken i bitar och låt koka tillsammans i saltat vatten tills de är rejält genomkokade. Lägg allt i matberedaren, eller använd stavmixer till dess att den är slät i konsistensen. Tillsätt créme fraiche och blanda ordentligt. Salta, peppra tills du tycker att det är tillräckligt. Det behövs en del salt eftersom att smaken är väldigt söt.
Smaklig spis!
3 kommentarer:
Jätte bra grej, jag vill gärna äta mer rotfrukter men vet knappt vad man kan göra...men jag ska nog vara med i utmaningen jag med:)
Jäklar vilken kul grej! Jag som halkat efter lite i matlagningen och letar nya fräscha nyttiga recept. Blomkålspuré låter bra, får se om jag kan introducera den för en grönsaksrädd sambo bara ;)
Anna: Ja! Visst e det bra! Jag rekomenderar starkt purén!
Jess: Du behöver ju inte säga till honom vad du ska laga =) Låt det bli en överraskning =)
Skicka en kommentar