tisdag 19 februari 2013

Dagens mat och bak.



I morse hade jag ingen given frukost att äta. Kylskåpet är nästan tomt och det kan jag bli lite stressad av. Så idag fick det bli lite stekta champinjoner, salami och sallad som blev över från gårdagen. Men för att råda bot på situationen har jag även passat på att baka lite frallor. Receptet hittade jag här på min vän Caisas blogg. Men jag väntar med smakprovet till imorgon eller möjligen ikväll. Genom hennes tips gjorde jag även några semmelbullar av samma sort men tillsatte kardemumma och lite stevia strö. Jag har gjort vanliga semmelbullar som ligger i frysen men eftersom jag försöker begränsa mitt intag av kolhydrater så är de numera tillägnade Johan. Ikväll ska jag göra lite mandelmassa, för man vet aldrig när man kan behöva en semla.

Till lunch idag gjorde jag hel kyckling i ugn. Jag fyllde den med apelsinklyftor och örtsmör. Jag är annars inget fan av just kyckling men just hel grillad kyckling är supergott! Här nedan följer receptet.


Apelsinkyckling med örtkryddor och vitlök.

1 hel kyckling
1 apelsin
100 g smör
1 stor vitlöksklyfta
örter av olika sorter till exempel timjan, basilika, rosmarin, salvia.
Herbamare örtsalt
Flingsalt
Malen svartpeppar
Olivolja
samt lite bomullssnöre för uppbindning av kycklingen

Sätt ugnen på ca 200 grader.

Låt kycklingen stå framme ett tag innan tillagning så att den inte är kylskåpskall.

Blanda vitlök, örter, salt och örtsalt. Lossa skinnet på kycklingen genom att stoppa in fingret vid öppningen till innanmätet. 
Fördela smöret så gott det går genom att dra fingrarna på utsidan.

Dela apelsinen i lagom stora bitar. Jag brukar dela på fyra och sedan dela bitarna på mitten. Stoppa inte kycklingen för mycket för då tar det längre tid för den att bli klar. Lägg i några örtkvistar eller lite örtsmör tillsammans med apelsinen.

Lägg kycklingen i en plåt eller ugnsform. Gnid in kycklingen med olivolja, ytterligare lite örtsalt och svartpeppar och ställ sedan in i mitten av ugnen. Totalt ska den vara i ugnen ca 60-70 minuter. Jag brukar låta den stå i ca 30-40 minuter till dess att den fått fin färg sedan vänder jag på den och låter den gå ytterligare 20 minuter. Jag vänder den igen precis innan den är klar, ökar temperaturen något för att få ett riktigt krispigt skinn.

Av köttsaften som rinner ut i plåten gör jag sås på följande sätt:

Häll köttsaften i en kastrull.

Tillsätt grädde och creme fraiche och vispa för hand. Mängden kan du välja lite själv. Krydda med salt, svart- och vitpeppar. Jag brukar även smaka av med lite balsamico av hög kvalité och ibland även lite kinesisk soja och örtsalt. Såsen är klar när den smakar gott!

Servera kycklingen med ris,potatis, rotfrukter eller en god sallad. 

Smaklig spis!


Inga kommentarer: