Åh vilken god mat vi åt idag! Lättlagat, enkelt och vackert för ögat. Rekommenderas starkt om man gillar lite asiatisk touch.
Chili- och limemarinerad lax med inlagd gurka.
4 portioner
1 röd chili
1 lime, både skal och saft
2 msk fisksås
1 vitlöksklyfta
2 msk olja
Strimla chilin och lägg i en liten skål. (Kärna ur chilin om du vill ha mildare smak, annars behåller du kärnorna.)
Riv limeskal och pressa ur saften i skålen.
Tillsätt fisksås, olja och pressad vitlök och rör om.
Lägg laxen i en plastpåse och häll över chili- och limeblandningen.
Låt stå i kylskåp i 40 minuter och ta fram i rumstemperatur och låt de bli rumstempererade innan stekning.
1 gurka
2 msk risvinäger
1 msk stevia strö
½ tsk salt
1 tsk riven ingefära
Hyvla gurkan på längden. Lägg i plastpåse eller i skål och tillsätt övriga ingredienser. Fördelen med plastpåse är att du kan vända den så att inläggningen fördelas jämt. Låt ligga i kylskåpet till dess att det är dags för laxen att stekas.
Torka av laxen lätt med hushållspapper och stek i olja på hög temperatur i 2-3 minuter per sida till dess att den fått fin färg. Dra bort stekpannan från plattan och tillsätt resterna av blandningen i pannan under en kort stund, bara så att den värms upp.
Lägg upp på tallrik och servera!
Johan och Molly fick jasminris serverat till detta. Ha gärna en liten skvätt risvinäger i vattnet när du kokar riset för en mer lyxig smak.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar